Dobrodosli na kuhanjedario.blogspot.com

Zovem se Dario Smerecinski ovaj blog je napravljen ljubiteljima kotlica i dobre klope uzivajte. Samim time sto volim kuhati volim i dobro sjest za stol. Ovdje cete naci razne specijalitete koje sam iskušao i stvarno su fantasticni ukoliko imate kakvih pitanja u vezi kuhanja slobodno mi se obratite na smerecinski1@gmail.com pokusat cu vam pomoci svojim znanjem i tehnikom kuhanja

Dobar tek i ugopdne pripreme ovih specijaliteta

četvrtak, 26. svibnja 2011.

Uz dobru klopu i dobra kapljica

Nesto o bjelom vinu

Opis i podrjetlo bijelog vina

Vino je alkoholno piće svojstvene arome i boje, dobiveno procesom fermentacije soka, najčešće od grožđa, pod utjecajem kvasnice Saccharomyces ellpsoideus, u uvjetima bez prisutnosti kisika pri temperaturi od oko 30° C uz 25 % šećera.
Najstariji arheološki nalaz potječe iz sjevernog Irana, gdje je u amfori iz 5500. godine prije Krista nađen talog koji je sadržavao ostatak vinske kiseline i tanina, dok fosilni nalazi pokazuju da je vinova loza rasla već u tercijaru, milijune godina prije čovjeka.
Uz vitamine i minerale koji pomažu boljem funkcioniranju organizma i boljem metabolizmu, vino ima hranjive sastojke, šećer (treba istaknuti dekstrozu), glicerol, proteine i alkohol. Od vitamina su prisutni: A, B i C, te 13 minerala. Crno je vino bogatije hranjivim sastojcima nego bijelo, a bijelo ima nešto više riboflavina (B2 vitamina) od crnoga. Vitamin B je u vinu stabilan i ne nestaje starenjem vina.
Sadržaj alkohola u većini je vina umjeren (10-15 volumnih postotaka) i do određenih granica pokriven pozitivnim utjecajem ostalih sastojaka vina.

Nema komentara:

Objavi komentar